Over 100 års erfaring fra hele verden viser at 97 % av alle branner slokkes eller kontrolleres i bygninger hvor sprinkleranlegg er installert.
Det finns ingen annen brannsikringstiltak i bygninger som har høyere pålitelighet enn sprinkleranlegg. Et sprinkleranlegg er et vannbasert fastmontert slukkesystem mot brann. Dette kan monteres i boliger, næringsbygg, lagerbygg og sykehus for å nevne noe.

Funksjonsmåte

Et sprinkleranlegg består av et rørsystem som er koblet til det offentlige vannverket eller private vannbasseng ved hjelp av en sprinklerventil. Fra denne ventilen er det lagt opp rør inn i bygningen.

På rørene er det montert sprinklerhoder. Sprinkelhodet består av en spredeplate og en smeltesikring som aktiveres av varmen i brannen. Utløsningen skjer ved en gitt temperatur og det faller da ut en sperre som holder vannet inne. Det er bare den eller de sprinklerhodene som påvirkes av varmen som utløses. På den måten får vannet spre seg over brannen. Enkelt forklart er et sprinkleranlegg din egen brannmann på vakt – døgnet rundt!

Type sprinkleranlegg

Det finnes to hovedtyper sprinkleranlegg, våtanlegg og tørranlegg.
I tillegg finnes det pre-action anlegg og deluge anlegg.

Våtanlegg:

Dette er den mest brukte typen. Her står vannet helt fram til sprinklerhodet. Ved utløsning vil da vannet flomme umiddelbart på brannen.

Tørranlegg:

Ved tørranlegg står vannet frem til sprinklerventilen. Resten av sprinkleranlegget er da fylt med luft. Dette benyttes ofte hvor det fare for frost, for eksempel garasjeanlegg, lager for å nevne noe.

Pre-action-anlegg:

Pre-action-anlegg krever både signal fra branndetektor og at sprinkelhodet aktiveres for at anlegget skal løse ut. Dette reduserer faren for feilutløsning. I bygninger der vann vil medføre store skader på ømfintlige overflater kan det være riktig å velge et pre-action-anlegg.

Delugeanlegg:

Deluge-anlegg benyttes for det meste i områder der det er fare at en brann kan utvikle seg meget raskt, og utendørs. For å vite mer deluge-anlegg klikk her.
Dette kan også kombineres med skum.

 

Fordeler og ulemper ved sprinkleranlegg:

  • I snart 150 år vært ett pålitelig slokkesystem
  • Bruker lite mengder vann
  • Redder liv og verdier
  • Miljøvennlig slokkesystem
  • Fleksible løsninger

 

  • Kan gi vannskader
  • Kan kreve store vannmengder ved f.eks lagerbygg

 

Best egnet for

Sprinkling er godt egnet for alt som kan slokkes med vann. Det vil si alle type bygg.

X

Vakttelefon / åpningstider

Tlf: 55 17 54 40 | man – fre 08:00–16:00
Ved uønskede hendelser i Bergen og omegn utenom våre åpningstider, ring:

Vakttelefon (ikke sms): 922 40 005